chippen

Word herenigd met uw dier: chippen dus!

Dieren kunnen nog wel eens ongewild van hun eigenaar gescheiden worden: ze lopen weg, ontsnappen of verdwalen. Als het dier gechipt is én de chip goed is geregistreerd, is de kans een stuk groter dat eigenaar en dier herenigd kunnen worden. Gewoonlijk zijn honden die vanuit ons asiel worden geplaatst al gechipt. Mocht dat niet het geval zijn, dan is het verstandig dat alsnog te laten doen.

Wat moet u doen als uw dier nog geen chip heeft

U kunt uw hond of kat laten chippen tijdens het spreekuur bij diversen dierenartsen. Als U een vaccinatiebewijs of paspoort heeft van uw dier, neemt U dat dan even mee?

Wat is een chip?

Een chip is een heel klein buisje van bioglass of kunststof met een coating eromheen. Het geheel is zo groot als een rijstkorrel. In het buisje zit een heel klein spoeltje en een computerchip. Een chip wordt door een dierenarts, dierenartsassistent(e) of bijvoorbeeld een asielmedewerker ingebracht onder de huid en tussen de schouderbladen van het dier. De chip blijft daar het hele leven van het dier zitten.

Wanneer een scanapparaat in de buurt van de chip gehouden wordt, zendt de chip het nummer van de chip terug. Dat wordt door het scanapparaat opgevangen. Op het apparaat kan dan het chipnummer afgelezen worden. Het nummer van de chip bestaat uit 15 cijfers. Dit is een uniek nummer: ieder dier heeft dus een ander chipnummer, geen twee nummers zijn gelijk. Voorbeeld van een chipnummer: 556236000200823.

Chipregistratie

De chip geeft als hij gescand wordt alleen een nummer. Het is dus niet zo dat de contactgegevens van de eigenaar op de chip staan. Daarom is het belangrijk dat het chipnummer en de contactgegevens van de eigenaar aan elkaar gekoppeld worden. Dit wordt gedaan door uw gegevens in een chipdatabank te laten registreren. U kunt uw chip gratis registeren bij Els Angels. Klik hier om uw chip nu te registreren. Als uw dier is gechipt is het dus heel belangrijk dat U uw gegevens in deze chipdatabank laat vastleggen. Indien dit niet gebeurt bent U als eigenaar nog steeds onvindbaar als uw dier ergens wordt gevonden!

Houd uw registratie actueel

Het is belangrijk dat de gegevens die geregistreerd staan actueel zijn. Indien uw telefoonnummer of adres verandert moet U dit ook doorgeven aan de chipdatabank. Ook als U uw dier herplaatst bij iemand anders moet de registratie van de chip worden veranderd naar de nieuwe eigenaar.