hond-met-teken

Karpattenziekte

Karpatten, oftewel teken, komen heel veel voor op Curaçao. Een plaag is dan ook vaak gaande; wie er geen last van heeft mag zich gelukkig prijzen. Teken zijn niet alleen vervelend omdat ze voor bloedarmoede kunnen zorgen maar ze kunnen ook de drager zijn van gevaarlijke parasieten zoals de Ehrlichia- of Babesiaparasiet . Deze parasieten veroorzaken de voor uw huisdier zeer gevaarlijke karpattenziekte. Het is dus heel  belangrijk om uw tuin karpatten vrij te houden!

Hieronder vindt U een aantal manieren om teken te bestrijden:

 1. Een enkele teek→  verwijder met een pincet: schuif de haren van uw dier opzij en pak de teek bij zijn kop vast, zo dicht mogelijk bij de huid van uw huisdier. Trek de teek er voorzichtig uit. Soms helpt het dit met een draaiende beweging te doen. Eenmaal er uit, ontsmet de huid met wat alcohol. LET OP: Verdoof de teek niet met alcohol. Door de alcohol braakt de teek zijn maaginhoud in de huid. Hierin kunnen gevaarlijke parasieten zitten. Mocht de kop (deels) blijven zitten na het verwijderen dan is dit niet heel ernstig, het lichaam zal deze er vanzelf uitwerken.
 2. Meerdere teken op uw dier→ gebruik producten tegen karpatten op uw huisdier: er zijn veel producten te verkrijgen bij de dierenarts om teken te bestrijden. Op het asiel gebruiken wij vaak Nexgard, een tablet die de hond/kat eet waardoor de teken doodgaan. U kunt ook poeder (Ritters), dip (Paramite), spray (Frontline, Ovitrol), tekenbanden (Preventic) en druppels voor tussen de schouderbladen (Frontline Top Spot) gebruiken.
 3. Een tekenplaag in uw tuin→ gebruik producten tegen karpatten in uw tuin: neem contact op met een pest control service of koop zelf een product zoals Siphotrolspray of Yard & Gardenspray.  LET OP: het is erg belangrijk om deze behandelingen regelmatig te herhalen zodat U zeker bent dat alle karpatten bestreden zijn.

De belangrijkste symptomen die bij karpattenziekte voorkomen zijn:

 1. Koorts
 2. Verminderde eetlust
 3. Sloomheid
 4. Bloedvlekjes op de huis en slijmvliezen, als gevolg van verlaging van de bloedplaatjes in het bloed waardoor bloedstolling niet adequaat plaats vindt
 5. Bloedingen vanuit ander delen van het lichaam, o.a.: bloedneus
 6. Nabloeden van de huid na lostrekken van een teek
 7. Vuile ogen als gevolg van infectie van het oog slijmvlies
 8. Gewichtsafname ondanks goede eetlust
 9. Bleke slijmvliezen.

Als u een van deze symptomen ziet bij uw hond dan is het raadzaam om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. De diagnose kan aan de hand van de symptomen gesteld worden.

Karpattenziekte is een ziekte die bestreden kan worden mits de ziekte op tijd ontdekt wordt en adequaat behandeld wordt. Beter is het natuurlijk om de ziekte te voorkomen. En wie wil dat nou niet?